Til dig, der har hammertå

Har du hammertæer, så er det vigtigt at finde det rigtige fodtøj til dine fødder. Få god plads i længden og bredden.

Hvad er en hammertå?

Hammertå er en fejlstilling i en eller flere tæer. Tæerne består af et grundled, midterled og et yderled. Det er det midterste led som er bøjet ved en hammertå, imens grundleddet og yderleddet er strakt. Det er ofte anden og fjerde tå (storetåen er nr. 1) som bliver ramt, og forekommer ofte på begge fødder.

Der findes to former for hammertæer, stive hammertæer og udstrækkelige hammertæer. Du kan blive behandlet for begge slags, men er to forskellige behandlinger.

Smerterne udløses ofte af tryk mod hammertæerne, hvis du f.eks. går i for små sko, eller ved løb. Det er tit svært at finde sko som du kan holde ud at have på, og det er mest almindeligt, at det er ældre mennesker som lider af det.

Hvem risikerer at få hammertå?

Den nøjagtige årsag til at du får hammertæer, ved man ikke helt hvad skyldes. Men der sker bl.a. en ubalance i den måde at senerne bøjes og strækkes på, måske i forbindelse med nedsunken forfod.

Nogle mener også det kommer ved at du går i for små eller for smalle sko. Andre mener at en hammertå opstår, hvis du har meget stillestående arbejde i længere tid, så ens sener og muskler i tæerne, bliver korte og stive, så de kan være svære at strækkes ud.

Hammertå kan også komme af andre årsager, f.eks. medfødte misdannelser på tæerne, skader på tæerne eller ved diabetes. Har du diabetes eller nedsat kredsløb, er det vigtigt at tilstanden ikke fører til sårdannelser på tæerne, så derfor er en god fodpleje meget vigtig.

Sådan kan du forbygge hammertå

Det vigtigste, er at du sørger for at vælge fodtøj med plads til tæerne og fødderne. Du kan f.eks. tage et stykke karton eller papir, stil foden på det og tegn rundt om, klip det ud og prøv at læg det i skoen. Er det svært at få ned i skoen, eller bøjer det, så er skoen for lille.

Vend dig til, når du sidder eller står, at lave lidt bevægelser / gymnastik med tæerne, så de holdes smidige, så kan du være med til at forbygge at få hammertæer.

Husk:

1.       Vælg fodtøj med god plads – både i længden og bredden til din fod

2.       Undgå at få sår på tåen, da det kan udvikle ligtorne

3.       Lav fodgymnastik for at træne musklerne og senerne i tåen

4.       Søg råd og vejledning hos en fodterapeut, hvis du har brug for aflastning eller hjælpemidler.

Har du fået en hammertå?

Hvis fodgymnastikken eller fodtøjet, med god plads til fødderne, eller aflastningsindlæggene, ikke hjælper på smerterne, og din tilstand forværres, kan en operation komme på tale. Der skal du henvende dig til din læge.

En operation vil hos de fleste give en lindring af symptomerne. Men selv efter en operation vil det forsat være vigtig med rummeligt fodtøj. En aflastning af forfoden ved brug af MBT-skoene eller sko fra mørket Gaitline har nogle haft stor glæde af.

Se Gaitline sko her

Se MBT sko her

Sådan kan du undgå at få hammertå

  • Vælg fodtøj med god plads – både i længden og bredden – til din fod
  • Undgå at få sår på tåen, så der ikke udvikles ligtorne
  • Lav fodgymnastik for at træne musklerne i tåen
  • Søg råd og vejledning hos en fodterapeut, hvis du har brug for aflastning eller hjælpemidler

Hvis fodtøj med god plads til fødderne eller fodgymnastik ikke afhjælper på smerterne i din fod, så kan operation være den sidste udvej i svære tilfælde. Dog henviser vi til at tale med din læge omkring dette.