Sko til nedsunken forfod

Hvad betyder nedsunken forfod? Og hvilket fodtøj skal du vælge? 

Forfodsfald eller nedsunken forfod som det også kaldes, kan være meget smertefuldt og kan ramme rigtig mange.

Ofte er det folk som løber meget, folk som er overvægtige, ældre mennesker eller gravide kvinder, som får gener og smerter i forfoden. Det er helt op til 80% af Danmarks befolkning som i perioder eller hele tiden lider af forfodsfald/nedsunken forfod

Hvad er Forfodsfald/nedsunken forfod?

Forfodsfald/nedsunken forfod er når grundleddene/ledhovederne på dine tre midterste tæer synker ned, så du får hele din vægt/belastning hver gang på de tre midterste trædepuder. Forfodsfaldet gør at dine trædepuders fedtvæv som ligger under dine fodknogler, og egentlig skulle beskytte mod tryk, vil forsvinde, og derved vil du opleve smerter når du træder på foden.

Anatomisk er foden opbygget med en fodbue, som går tværs hen over forfoden og virker som en fjeder. Hvis vi går, løber eller hopper, så trækker fodbuen sig sammen med sener, knogler muskler. Hvis denne fodbue under foden forsvinder, så går man direkte på ledhovederne.

Hvis du oplever hård hud under forfoden, ligtorne og smerter (i fodbuen) ved gang/løb, så har du måske nedsunken forfod.

Symptomerne rammer mange danskere især kvinder og kvinder over 40 år.

Forfodsfald – årsagen til lidelsen

Forfodsfald/nedsunken forfod kan skyldes mange ting. Hvis du har smerter i den øverste den af din fod, enten når du går, løber eller står, kan det være tegn på du døjer med forfodsfald/nedsunken forfod.

Årsagen til forfodsfald er fordi knoglerne i dine fødder, den lange mellemfodsknogle ændrer stilling. Dine fødder er udstyret med en form for støddæmper, som giver et fjedrende afsæt når du går eller løber.

Hvis disse støddæmpere af den ene eller anden grund bliver beskadiget – går i stykker, så vil du få et større tryk på din fod, og det giver smerter.

Den større tryk/belastning på dine fødder, kan skyldes mange ting, du er måske gravid, og lige pludselig har øget din vægt med 10-30 kg, er ældre, er blevet overvægtig, eller har/går meget i høje stiletter.

Forfodsfald kan give andre gener

Forfodsfald kan give andre gener/smerter, for at beskytte foden, vil hudens naturlige reaktion på tryk eller overbelastning være, at der kan dannes f.eks. hård hud eller ligtorne. Disse ting er også meget smertefulde, da det kan føles som om du hele tiden går på en sten.

Du kan også risikere ved slemt forfodsfald at få en hammertå

Hvem kan få forfodsfald

Alle kan risikere at få forfodsfald/nedsunken forfod. Der er desværre mange som mærker til denne lidelse, ca. 80% af danskerne døjer med forfodsfald, især kvinder.

Det gælder folk, hvor der måske er tendens til arveligt forfodsfald, hvis nogle i din familie lider af denne gene, f.eks. dine forældre.

Det kan være hvis du løber meget. Når du løber, udsættes din fod for et stort pres, både når du lander, men også når du tager afsæt. Løber du meget og langt, kan du risikere at beskadige din fods naturlige støddæmpere. Derfor er det utroligt vigtigt for at undgå forfodsfald, at du sørger for at få nogle ordentlige løbesko, nogle som afhjælper belastningen, nogle som har god stødabsorbering og støtte, så du undgår forfodsfald.

Hvis du er blevet overvægtig, udsættes dine fødder for ekstra belastning, end som de egentlig er designet til. Og du kan derved risikere at skade dine fødder og få forfodsfald/nedsunken forfod.

Forfodsfald ses også typisk hos gravide kvinder, som på en kort periode tager mange kilo på i vægt. Samtidig med når du er gravid, så frigiver du et hormon, som blødgør led og knogler, for at forberede kroppen på den kommende fødsel. Dette øger endnu mere risikoen for forfodsfald, da leddene i dine fødder bliver endnu mere skrøbelige for den tunge vægt.

Forfodsfald ses også ofte hos kvinder, som elsker at gå i høje hæle. Når du går i stiletter, lægger du et højt pres på forfoden, det er foden fra naturens side, slet ikke designet eller beregnet til at kunne håndtere.

Når du bliver ældre, er der også sandsynlighed for at du kan risikere at komme til at døje med forfodsfals/nedsunken forfod, da dine led og muskler bliver mere svagelige.

Forfodsfald – symptomer og diagnose

Hvis du mærker sovende fornemmelse eller direkte smerter i din forfod, og du mærker stramninger på bøje- og strækkesenerne til dine tæer, har du højst sandsynligt fået forfodsfald/nedsunken forfod og du kan kontakte din læge.

Din læge kan stille diagnosen forfodsfald, ved at undersøge din fod, både i afslappet tilstand og i belastet tilstand (stående). Og der vil ofte også ved forfodsfald danne sig hård hud under foden på de steder, hvor der er mest tryk.

Forfodsfald – hvad gør jeg så?

Afhængig af hvor slemt dit forfodsfald/nedsunken forfod er, vil lægen enten sende dig videre til en ortopæd, det er ofte hvis du lider af fikseret forfodsfald, som så kan hjælpe dig med et specielt lavet indlæg til dine sko.

Hvis dit forfodsfald ikke er et fikseret forfodsfald, kan lægen vejlede dig i at bruge en Pelotte som er en sål, men en lille bule på, som løfter din fod op på plads/understøtter/tager trykket på din forfod.

Man kan også købe sko, hvor denne Pelotte er indbygget, og hvor Pelotten (den lille bule) vil sidde det korrekte sted på din fod, dem har Sygeplejebutikken nogle af, og dem kan du finde lige her

Uanset om du køber sko med indbygget Pelotte eller en løs sål hvor Pelotten sidder på, skal du vænne dine fødder til at bruge den, så gå ikke med skoen eller sålen en hel dag, den første tid.

Er dit forfodsfald rigtig slemt med mange smerter, og indlæg ikke har hjulpet, kan en operation komme på tale.

Forfaldsfod og udsigt for fremtiden

Når du lider af forfaldsfod/nedsunken forfod, er der ikke så meget man selv kan gøre, udover at bruge indlæg og så kan du selvfølgelig godt prøve, at lave lidt styrkeøvelser af muskulaturen og bevægeligheden. Du skal helt klart UNDGÅ at gå i sko med høje hæle og for småt fodtøj.

Forfaldsfod har desværre tendens til at udvikle sig over tid, så er du først nået dertil, hvor du har brug for indlæg i dine sko, skal du nok regne med at bruge det resten af dit liv, i alle dine sko.

Hvad betyder nedsunken forfod? Og hvilket fodtøj skal du vælge?

Der er tale om en lidelse, hvor fodens hulrum ikke er så stor. Når buen ikke er så stor, betyder det, at du ikke har det fjedrende afsæt, når du går og løber. Det giver et tryk ned på huden og underlaget. Dette tryk gør, at huden danner et tykkere lag, som kan resultere i ligtorne og hård hud. Det kan være utrolig smertefuldt og kan føles om at gå på sten eller nåle.

Hvordan får man nedsunken forfod?

Grunden til, at du kan få nedsunken forfod er, hvis du har haft øget belastning på foden. Det kan være overvægt, tungt arbejde eller fx brugen af høje hæle. En sådan belastning kan medføre, at forfodens muskulatur og sener forlænges og blive slappe. Det gør, at buen i foden ikke er så stor.

 

Disse sko skal du vælge til nedsunken forfod

Vionic sko til nedsunken forfod
Vionic sko er optimale til nedsunken forfod

 

Så hvis du har fået nedsunken forfod, skal du passe på ikke at vælge for snævert fodtøj. Det gør nemlig, at din forfod ikke kan bevæge sig frit og normalt. Hvis du får for megen tryk på din forfod, når du fx bruger højhælet sko, så risikerer du også, at få nedsunken forfod.

Vi anbefaler du kigger efter vores

Vionic sko og sandaler 

Gaitline sko 

MBT Sko og sandaler

Så når du vælger sko, skal du vælge en sko, der støtter dig i svangen (buen under foden) – og du skal sørge for at have god plads over forfoden.

Sygeplejebutikken har lavet en kategori til dig, der har brug for ekstra svangstøtte og en kategori til dig, der har brug for ekstra bredde til dine fødder. Her kan du få fodtøj til dig, der skal have sko til nedsunken forfod.

GaitLine – sko til nedsunken forfod

Gaitline sko til nedsunken forfod og andre fodproblemer
Nedsunken forfodsprobler løses med Gaitline

Gaitline er en sko, der er særligt velegnet til dig, der har nedsunket forfod. For GaitLine støtter godt i svangen og har en løftet forfod. GaitLine er kendt for at give en god kropsholdning, når du har dem på. Du kan se udvalget af vores Gaitline sko

 

Specielt udvalgte produkter til dig

Lille pakke til lommen

237,00 kr.
https://sygeplejebutikken.dk/vare/lille-pakke-til-lommen/Vis produkt

Sygeplejeur med smiley

129,00 kr.
Vis produkt

×