GaitLine – gode sko til hælproblemer

GaitLine er kendt for deres sålesystem, som guider foden i den optimale fodstilling.

GaitLine er kendt for deres sålesystem, som guider foden i den optimale fodstilling. Sko der har fokus på at reducere smerter i fødder, hæle, knæ, hofteled og ryg.

Sygeplejebutikken har startet et samarbejde med GaitLine. GaitLine er kendt for deres sålesystem, som guider foden i den optimale fodstilling. Sko der har fokus på at reducere smerter i fødder, hæle, knæ, hofteled og ryg.

De hyppigste lidelser i hælregionen

Der kan være mange årsager til, at man får irritation i hælene. Det kan ske ved overbelastning fra for eksempel løb, overvægt, for stram lægmuskel eller forkert gang.

De hyppigste lidelser i hælregionen er:
– Smerter i akillessenen
– Irritation af svangsenen
– Smerter under hælens fedtpude

Smerter i akillessenen

Irritation af akillessenen er oftest et resultat af en overbelastning og ses oftest i sportsgrene med meget løb og mange landinger.

Smerten føles som stivhed og smerter i senen. Det kan oftest mærkes om morgenen eller efter længere tids inaktivitet. Hvis du varmer senen op, kan smerten godt føles mindre – men den vender værre tilbage efter yderlige belastning. Hvis du trykker direkte på senen, vil du kunne mærke, at den er øm – evt. også en fortykkelse.

En ultralydsscanning kan bruges til at bekræfte diagnosen.

Irritation af svangsenen

Svangsenen består af tre bånd, som alle udspringer fra hælknoglen som en slags forlængelse af akillessenen.

Smerten vil særligt kunne mærkes, når man træder ud af sengen om morgenen, eller hvis man bærer på noget tungt, da det lægger ekstra pres på svangsenen. Har man nedsat bevægelighed over anklen, kan det være svangseneirritation og hælsmerter. Svangseneirritation medfører smerter lokaliseret i den indvendige del af hælen.

En ultralydsscanning kan vise, om du har irritation af svangsenen.

Smerter under hælens fedtpude eller hælspore

Fedtpuden er en skrøbelig størrelse og kan ødelægges ved direkte traumer og langvarig slid. Mange hop og spring på hårdt underlag i en dårlig stødabsorberende sko kan være udelæggende for fedtpuden. Hælspore er en udvækst på hælknoglen, og fejlagtigt forbindes hælspore ofte med irritation i svangsenen.

Smerten viser sig i hælen, når man går. Man vil forsøge at aflæste hælen, når man går ved at gå på tæer. Hvis man trykker midt under hælen på hælknoglen, vil det oftest udløse de velkendte smerter.

Bedre stødabsorbering og bedre pasform til hælen kan nedsætter belastningen. Derudover er det en god ide at tage til lægen eller fysioterapeuten for at få foretaget tests. Dette suppleret med en ultralydsscanning kan give svar på, hvilken form for smerte, du har.

Hvad kan du selv gøre?

Trykaflast fod og hæl
Generelt, hvis du har ondt i hælen, lyder anbefalingen, at man bør trykaflaste foden og hælen. Det kan man gøre med speciallavede indlægssåler eller korrekt fodtøj som støtter tryklastningen og fodafviklingen, så foden får et optimalt isæt.

GaitLine er en god aflastningssko, som i kombination med øvelser kan afhjælpe skader. GailLine er udviklet til at stabilisere foden, optimere fodstilling og kropssymmetri. Den skåner hælen, og er designet til at assistere ankelbevægelighed og ankelvinklingen, mens den støtter fodens naturlige fodbuer.

Se vores store udvalg af GaitLine her.

Stræk ud
Selvom du endnu ikke har et hælproblem, kan du forebygge det ved at træne ankel-, knæ- og hoftestabilitet samt balance. Passivt stræk af lægmuskulatur er også en god ide til behandling og forebyggelse. Stræk skal gentages flere gange dagligt, hvis det skal have en effekt. At lave udspænding to gange ugentlig efter træning hjælper ikke i det lange løb.

6 øvelser, du kan lave til at styrke hælen.

Dette er baseret på artiklen ”Av min hæl! – om hælsmerter og løb” af Josefine Grunnet og fysioterapeut og partner i FysioDanmark, Frode Dam Rekstad i Løbemagasinet, april 2015.

×